Connect with us

Društvo

Vazduh u Podgorici bio zagađen i prije tri vijeka!

Published

on

Nakon što je u januaru, nepotrebno, uznemirena kompletna crnogorska javnost, visokim indeksom zagađenosti vazduha u glavnome gradu, oglasio se Institut za javno zdravlje Crne Gore, koji nas je u potpunosti relaksirao i umirio. Kako su naveli, nijesu željeli ranije da reaguju, iz prostoga razloga što ovo, čemu smo svjedočili u toku prvoga mjeseca Nove godine, nije ništa novo i naročito nije nešto što se po prvi put dešava u Podgorici. I ono što je najbitnije, kako je to IJZCG plastično pojasnio, a Agencija za zaštitu životne sredine potvrdila, to zagađenje je najvećim dijelom prirodna pojava! Razlika u odnosu na ranije je, samo, to što su Podgoričani ove godine masovno instalirali aplikaciju AIRCARE, i stvorili kolektivnu histeriju, šerujući od dokolice, rezultate sa mjernih stanica po društvenima mrežama.

A da je oduvijek bilo tako, dovoljno je samo otići u bilo koji Arhiv i bačiti pogled na staru arhivsku građu. Jedan od takvih dokumenata je i Saopštenje iz davne 1697. godine (fotografija 1).

U tome saopštenju Agencije za zaštitu životne sredine Skadarskoga sandžakata, koje potpisuje njen direktor, izvjesni efendija Mustava, vrlo jasno se može viđeti, da je u Podgorici, pred kraj XVII vijeka izmjereno čak 683 PM10 čestica! Objašnjenje tolikoga stepena zagađenosti, toga 18. januara, u večernjima satima, vrlo je jednostavno. Desilo se isključivo zbog rada Kombinata aluminijuma Podgorica u tri smjene, uz naravno, temperaturnu inverziju, karakterističnu za Podgoricu u ovome periodu godine. Detaljnim iščitavanjem pomenutoga Saopštenja, vidi se da se usljed povećanja proizvodnje u tadašnjem KAP-u morala uvesti i treća smjena, da bi se ispoštovale dogovorene isporuke. To je ujedno i dovelo do obaranja rekorda u proizvodnji, tada već privatizovanoga Kombinata, a najveći dio aluminijuma je plasiran na tržište Dalekoga istoka, a da uz to niko nije ni prokašljao od zagađenja te daleke godine.

I dokument iz januara 1743. godine (fotografija 2) svjedoči o izuzetnoj zagađenosti vazduha u Podgorici, čiji je uzročnik ljudski faktor, ali opet u kombinaciji sa prirodnim klimatskim fenomenom- temperaturne inverzije.

U službenoj depeši izvjesnoga gospodina Đuka iz Donjih Kokota, inače generalnoga sekretara Udruženja pčelara Lješkopolja, obrazloženo je mitropolitu Savi Petroviću Njegošu, otkazivanje učešća toga Udruženja na Petrovdanskim danima meda na Cetinju. Kako se tamo navodi, potrovan je kompletan pčelinji fond skoro svima članovima Udruženja, usljed prskanja hemikalijama zasada AD Plantaža Mehmed Fatih, koje su među pčelama završile sa hladnim vazduhom, usljed jako niskih temperatura toga davnoga januara 1743. Ljudima, kao ni do tada, nije bilo ništa.
Veliki je broj primjera i kroz čitavi XIX vijek, da je januar u Podgorici gotovo rezervisan za povećan indeks PM čestica u vazduhu. I to nije ništa zabrinjavajuće. Kao prilog tome, pominjemo npr. urgenciju Petra II Petrovića Njegoša sa Lesendra, iz 1836. godine (fotografija 3) ,,da se prestane sa paljenjem guma po Starome aerodromu, e se potrovasmo”- kako navodi vladika Rade. Naravno da se nije prestalo sa paljenjem guma, a iz istorije znamo da im ni tada ništa loše po zdravlje nije bilo! Naprotiv!


I Nikola Mirkov, tadašnji knjaz crnogorski, uzalud je tražio od vojvode Boža Petrovića krajem XIX vijeka, da iz francuskoga zakonodavstva prepiše Zakon o smanjenju izduvnih gasova iz automobila (Loi sur la réduction des émissions d’échappement des voitures, fotografija br. 4).

Žalio se Knjaz da ne može disati od dizelaša kad pođe u Mirkovu varoš, pa je Božo Petrović, sa svojim timom, preradio francuski zakon. Tako je donijet Zakon o smanjenju izduvnih gasova iz automobila za knjaževinu Crnu Goru te 1897., ali je, kao što to kod nas obično biva, ostao samo mrtvo slovo na papiru! Bez obzira na to, svi su jednako sa Dvora, zajedno sa knjazom Nikolom, nastavili da idu i na šoping najtove i blek frajdeje u Podgoricu, kolika god gužva automobila bila.

I mogao bi se ovaj niz nastaviti u nedogled, sa primjerima iz naše prošlosti, koji govore da smo uzalud dramili tokom januara. Jer, da je opasno ovo što se mi danas trujemo, pa valjda bi se i do sad svi potrovali, s obzirom na to koliko je vazduh bio ranije zagađen?! Naprotiv, ako uporedimo životni vijek današnjega stanovnika Crne Gore, u odnosu na one od prije vijeka ili više, možemo sa sigurnošću da kažemo da smo se u potpunosti adaptirali na zagađen vazduh i PM čestice, čak što više, da nam sve to prija.

S toga, Podgoričani, ali i ostali građani Crne Gore, treba da se opušte i da nastave sa ustaljenom praksom i rutinom zagađivanja, a da brigu o kolektivnome zdravlju prepušte stručnjacima i onima koji su plaćeni da o tome brinu. I budite sigurni da tako greške nema!

P.S. Zanimljiva napomena je da su upravo u ovđe prezentovanome dokumentu iz 1836. godine Petra II Petrovića Njegoša, zapisani i neprolazni stihovi vladike Rada:

Niđe nebo nije plavo,
Kao iznad Crne Gore!
Osim kad su temperaturne inverzije u januaru!

Petar Glendža,
Džejkobov fadr i izbjeglica

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Društvo

Otvara se muzej PG, CG i MN tablica

Published

on

By

Kako naša redakcija nezvanično saznaje, Vlada je na poslednjoj sjednici donijela odluku o izgradnji muzeja PG, CG i MN tablica za koji će izdvojiti oko 10 miliona eura. Osnov za ovako veliko ulaganja u muzej je činjenica da ima toliko PG, CG i MN tablica da jednostavno ne postoji dovoljno velik prostor u koji se one mogu prikazati u najboljem svijetlu.

Posebnu pažnju o ovoj tački dnevnog reda izazvala je diskusija jednog od ministara (ostao anoniman) koji je nadahnuto govorio o ulozi PG, CG i MN tablica u jačanju izbornog povjerenja kao i kvalitetnog brojanja nepostojećih glasova.

Aklamacijom je izglasano da se PG, CG i MN tablice moraju čistiti svakog dana po 6 puta, kako bi se i na taj način odalo priznanje ovim čudnovatim i plemenitim objektima od aluminijuma.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je zaključena podsjećanjem na očuvanje reda i mira, jer od danas CG, PG i MN tablice neće biti dostupne, što je izazvalo prvi talas nezadovoljstva ljubavnica šofera, distributera kanistera ali i majstora za lijepljenje crnih folija.

Continue Reading

Društvo

Zaplakao lajfkouč

Published

on

By

Sertifikovani lajfkouč, A.A., nedavno je zaplakao na svojoj jubilarnoj drugoj radionici “Sreća se srećom vraća”. Naime, A.A. nije mogao da izdrži ponavljanje sentenci o sreći iz prve radionice, zbog čega mu je kafa zagorjela što je izazvalo histeriju kod polaznika koji nisu navikli na ovoliku količinu stresa.

Kako nam je saopšteno kroz zvaničnu izjavu, lajfkouč će vratiti pare svim polaznicima nakon što oni dostave potvrdu o konzumaciji antidepresiva 6 sati prije pohađanja radionice.

Continue Reading

(V)lažne vijesti

Veliki Štrumf:„Ludački pokret prijeti štrumfovskoj državnosti“

Published

on

By

Nakon skandala koji je izbio kada se u crnogorskoj javnosti pojavila fotografija iz jedne osnovne škole iz Bara, na kojoj učenici čitavog odjeljenja drže crteže Velikog Štrumfa uz pozadinske boje već ozloglašene trobojke, vijest je konačno stigla do šume i adrese jednog od nenadanih aktera, čija je tačna lokacija decenijama zvanično nepoznata, ali se smatra da se radi o autonomnoj oblasti zgusnutih pečurkastih građevina u podnožju brda Gorica, iza prednjeg točka desnog bagera.

Prema informacijama do kojih je Finomen došao putem privatnih neiskopanih kanala, Veliki Štrumf je naročito nezadovoljan tumačenjem njegovog izgleda i načina odjevanja na crtežima, koje je nazvao diskriminatornim, rasističkim i politički motivisanim.

„Najoštrije osuđujem zloupotrebu svog lika i ukupnog fizičkog izgleda od strane barskih učenika, očigledno uperenu protiv Štrumf sela. Jasno je da se radi o ludačkom pokretu koji ima namjeru da podijeli i destabilizuje štrumfove, a sa ciljem da poništi štrumfovsko istorijsko nasljeđe“ – objasnio je Veliki Štrumf, prvi štrumf Štrumf sela.

Višedecenijski vođa omalene selo-države, tvrdi da je o događaju saznao prije nekoliko dana kada je na internetu ugledao sopstvenu karikaturu, kako kaže, očigledno zloupotrijebljenu u političke svrhe. Na pitanje zašto se nije odmah oglasio, za našu redakciju je odgovorio:

“Za taj sramni događaj sam saznao tek kasnije. Vidite, Štrumf selo još uvijek nema stabilnu internet vezu sa ostatkom svijeta. U oktobru biće u novembru bi trebalo da bude završen projekat povjeren našem provajderu iz Kine, samo da prvo raspetljamo dio kabla na dionici gdje je bar-Boćare. Osim toga, do sela je stigla vijest o epidemiji koronavirusa, pa smo, po savjetu najstručnijeg tima naših saradnika iz Azije, upozorili štrumfove da ne koriste internet kako ne bi pokupili virus, ali i da stave masku na oči kako bi se dodatno zaštitili. Ja sam je tog dana samo skinuo da vidim vremensku prognozu, oće ovaj mali na skijanje da mi ide. Otvorih po navici Štrumfogram i imao sam šta da vidim.”

Štrumf je dodatno pojasnio da uskoro počinje retrogradni Merkur, a tim danima, kako kaže, ne valja davati izjave za sumnjive portale, izlivati olovo i kratiti nokte na malom i domalom prstu, prva tri su dozvoljena.

Lider minijaturne države odnedavno trpi pritiske u štrumfovskoj javnosti zbog izgradnje 759. privatne stambene zgrade na području brda Gorica, u blizini štrumf naselja Donji bubulj, koja bi po odobrenom planu trebalo da ivičnjakom od parkinga zauzme trećinu teritorije omalenog sela.

Naš sagovornik je demantovao da postoje pritisci i pozvao međuseosku zajednicu da reaguje, te upozorio štrumfove da ne vjeruju svemu što pročitaju na internetu, već da obrate pažnju na (v)lažne vijesti kao jedno od oružja u hibridnom ratu.

“Štrumf selu prijete spoljni uticaji. Napad dolazi sa druge strane bubulja. Bagerima prijete da ugroze korjene štrumfovske državnosti, da počupaju naše pečurkućice. Podrška ovom perfidnom planu je velika propagandna mašinerija na internetu. Zato poručujem svim štrumfovima da ne skidaju maske sa očiju još koji dan. Javiću kad.”

Na pitanje o svom crveno-plavo-bijelom porijeklu i izgledu, najstariji Štrumf (posle Bake i Deke Štrumf) se požalio na probleme koje mu je izazvao čitav događaj: „Insinuacije o mom izgledu i porijeklu su političko spočitavanje. Ja sam glasao za crnogorsku nezavisnost. Ne idem na litije. Najbliže što sam bio hramu je po bureke kod Vukčevića. Ali eno juče mi je osvanula trobojka na pečurci. Puštaju mi „Bože pravde“ pod prozor! Kad krećem na put trpaju mi paradajz u torbu!“

Kada smo zatražili pojašnjenje povodom poslednje izjave, odnosno kako je mogao da glasa na referendumu ako u to vrijeme, kao štrumf, nije imao pravo glasanja, prvi među štrumfovima nije imao komentar.

Nakon razgovora sa Velikim, redakcija Finomena je zatražila uvid u imovinski karton vođe Štrumfova, koji pokazuje nedavnu akviziciju stana, na parceli gdje se odvija izgradnja koja navodno prijeti opstanku Štrumf sela. Izvori bliski komšinici portira jedne podgoričke banke javljaju da je u istom obračunskom periodu na račun Velikog uplaćena značajna suma novca, i to sa kineskog računa.

Kada smo pokušali da dobijemo više informacija o novim saznanjima, Veliki Štrumf je odbio naše telefonske pozive, ali ga je naš fotograf zatekao u blizini gradilišta sa sjevero-zapadne strane brda Gorica.

Prije nego se ubrzano udaljio minijaturnim automobilom marke Opel Insignia, Veliki Štrumf je spustio prozor i viknuo: “Sad!”

Autor: Vladan Đurišić.

Continue Reading

Trending

Zbilja, satira... © 2020 / finomen.me

Važno je znati da je Finomen platforma satirično-humoristični portal. Vijesti koje su objavljene na portalu su izmišljene s ciljem stvaranja satiričko-humorističnog sadržaja te ih stoga ne treba shvatati ozbiljno. Svaka sličnost sa stvarnim osobama, pojavama ili institucijama je slučajna. Osobe iz javnog života, odnosno javne ličnosti se mogu pojavljivati u sadržaju objavljenom na portalu samo kao akteri izmišljenih događaja. Svi njihovi stavovi, radnje, događaji vezani uz njih kao njihove izjave koje se citiraju u tekstu su izmišljeni. >>> pročitajte cjelokupni tekst uslova korišćenja >>>