Connect with us

Društvo

Preporuka SZO: Umjesto maski, na lice stavite pelene!

Published

on

Ekspertski tim Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u najnovijim preporukama vezanim za korona virus, navodi da ljudi, u nedostatku maski, na lice mogu staviti pelene.

U specijalnoj izjavi za našu medijsku platformu, prof. dr Majkl Donovan Blavorčić III je naglasio superiornost pelena u odnosu na maske jer pelene imaju mnogo dobru moć upijanja tečnosti te da je pelena kreirana tako da sprečava ulazak korona virusa na usta ili nos, bez obzira na seksualnu orijentaciju nosioca pelene.

Uz sve to, pelene za razliku od maske imaju nešto što se zove indikator vlažnosti, što pak ne znači baš ništa u slučaju korona virusa ali eto valja još nešto napomenuti, kako bi se opravdala dnevnica, istakao je uvaženi profesor doktor Blavorčić.

Dakle, u slučaju da maski nema u apotekama, slobodno namjestite pelenu na licu i što je najvažnije – opustite se. Možda ćete okolini izgledati smiješni, ali bolje dobar razvod sa okolinom nego loš brak sa korona virusom. Ipak, iz SZO i za ovaj problem imaju psiho savjet: superiorno i pješke pođite sa pelenom na licu u pozorište ili u bioskop, kako bi u tišini mogli da dišete duboko, srećno i nadasve zdravo. Na taj način ćete iskazati svoj puni potencijal uz puno zanemarivanje provincijalnih naklapanja i zluradih komentara onih koji ne razumiju suštinu lične ekspresije i pobjede nad taštinom.

Društvo

NKT do 15. jula zabranio obolijevanje od svih bolesti koje nijesu COVID-19

Published

on

By

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je niz novih mjera kako bi se suzbilo ili spriječilo dalje širenje virusa COVID-19.

Pored brojnih represivnih, do sada viđenih mjera, NKT je donio i nove zabrane kako ne bi došlo do preopterećenosti zdravstvenog sistema.

Nove zabrane su:

„Zabranjuje se obolijevanje od svih težih bolesti, koje ni na koji način nijesu povezane sa virusom COVID-19.

Zabranjuje se i obolijevanje od svih lakših bolesti koje nijesu povezane sa COVID-19, ukoliko je jedan član porodične zajednice zaražen virusom.

Zabranjuju se povrede više od dva lica na istom mjestu, a u slučaju protesta organima javnog reda i mira strogo se zabranjuje da tuku više od dva lica u isto vrijeme.

Ove mjere se ne odnose na građane oboljele prije donošenja ovih mjera, ali će njihovo liječenje nastaviti 90 lučonoša koji nijesu položili prijemni za Medicinski fakultet, kako bi stekli nova znanja za novi rok. Njima su, međutim, zabranjene sve komplikacije bolesti“, navodi se u novim mjerama NKT-a.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković kazao je da zbog porasta oboljelih od virusa COVID-19 medicinski radnici neće imati vremena da se bave drugim bolestima, jer će sve snage, oprema i kreveti biti potrebni u borbi protiv COVID-a.

„Za sada sve dobro funkcioniše i na dobrom smo putu da pobijedimo nevidljivog neprijatelja. Siguran sam da će građani biti odgovorni kao i do sada i da neće doprinijeti opterećenju zdravstvenog sistema, odnosno da neće dozvoliti sebi da se povrijede ili obole od neke druge bolesti i tako opterete zdravstveni sistem. Ako od nečega već morate da obolite neka to bude COVID-19, jer za njegovo liječenje imamo opredijeljene sve resurse“, kazao je Eraković na jučerašnjoj konferenciji NKT-a.

On se zahvalio dekanu Medicinskog fakulteta Miodragu Bobu Radunoviću što je došao na ideju da istovremeno pomogne zdravstvenom sistemu i budućim studentima koji nijesu položili ispit.

„Mislim da u srednjim školama nedostaje praksa i da će već oboljeli pacijenti, koji su u fazi liječenja, i doktori su već utvrdili dijagnozu, biti odlična prilika za svršene srednjoškolce da uče o medicini, ali i za neka nova druženja i poznanstva. mentori će im svakako biti trenutni asistenti na Medicinskom fakultetu. Svima želim sreću na ponovnom prijemnom“, kazao je Radunović.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da će svi koji prekrše mjere krivično odgovarati pred nadležnim sudovima, dok je zapriječena kazna od 500 eura do liječenja na klinici u Novom Pazaru.

By Čađo

Continue Reading

Društvo

DPS: Ne znate šta sve može obučen vojnik sa 1.600 eura

Published

on

By

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da je predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SO VCG) Zdravko Kasalica, kao iskusan i obučen vojnik, 1.600 eura, koje su navodno oprali on i supruga, može iskoristiti za razna kriminalna djela protiv države.


„Ne zaboravite kakvo je krvoproliće spremalo desetak srbijanskih državljana, opremljeno samo praćkama i palicama. Šta bi tek mogao da učini vojnik, sa borbenim iskustvom i vještinama, i manjom količinom vatrenog oružja i municije, koju može kupiti za 1.600 eura“, navodi se u saopštenju DPS-a.


Oni su kazali da Kasalici služi na čast spremnost da vještine i znanja, koje mu je dala VCG, odnosno država, upotrebi za rušenje temelja nezavisnosti i suverenosti Crne Gore.


„Izdaja je najteže krivično djelo protiv države, a znamo kako su nekada kažnjavali za to. Ali takvi kao Kasalica koriste blagost i demokratičnost države protiv nje same. Nadamo se da će u zatvoru razmisliti o svojim djelima“, piše u saopštenju.


Oni su se, u saopštenju, osvrnuli i na njegovu suprugu Makedonku Kasalicu, protiv koje je takođe pokrenuta istraga zbog pranja novca.


„Pozivamo tužilaštvo i da provjeri i identitete osumnjičenih. Da ispita da li rade za neke strane službe. ’Makedonka’ je malo neobično ime za naše uslove. Da li je to pravo ime? Zašto baš Makedonka, a ne Bosanka, Albanka, Hrvatica? Da li zbog ’makedonskog scenarija’“, upitali su iz DPS-a.


Smatraju da tužilaštvo mora ispitati kakve veze ovo krivično djelo ima sa masovnim sakupljanjem potpisa.


„Na kraju pozivamo Specijalno državno tužilaštvo da stane na kraj organizovanoj kriminalnoj grupi, koja ovih dana organizovano sakuplja potpise intelektualaca iz različitih polja, i time pravi spiskove ljudi spremnih da djeluju protiv države. Sprema se novi državni udar, a ovaj će, za razliku od onog iz 2016, biti pod plaštom nekakvih ljudskih prava i sloboda“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

By Čađo

Continue Reading

Društvo

Rakočevića šokiralo saznanje da i Vanja Ćalović živi u Crnoj Gori

Published

on

By

Profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici i član Tužilačkog savjeta Velimir Rakočević sa iznenađenjem je prihvatio činjenicu da izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković takođe živi i radi u Crnoj Gori.


On je Finomenu kazao da u početku nije mogao da vjeruje, ali se nakon ponovne provjere uvjerio da je to tačno.


“Kada sam slušao o brojnim aferama, nezakonitostima i korupciji koju je otkrivala organizacija, na čijem čelu je uvažena Vanja, nikada nijesam ugrabio da vidim o kojoj državi je riječ. Bilo je strašno da se u jednoj državi čini takvo bezakonje i da mora time da se bavi jedna NVO, a ne tužilaštvo. Ali sam bio spokojan znajući da toga nema u mojoj državi”, pričao je Rakočević.
Međutim, tvrdi da je nakon gostovanja sa Ćalović Marković u jednoj emisiji od nje čuo da pominje Crnu Goru.


“Primijetio sam i da cijelo vrijeme nekim neprijatnim tonom nastupa prema meni, kao da me optužuje za nešto, a ja sam samo tu bio da konkretno i precizno govorio o stvarima iz moje struke. Onda je počela da pominje ljude koje lično i profesionalno znam, i kao bivšem operativcu sa ogromnim iskustvom u službi odmah mi je bilo sumnjivo”, kazao je Rakočević.


Tvrdi da su na isti način počeli da se ponašaju autor emisije i drugi gost, ali su “na čudan način interpretirali” njegov posao i nadležnosti, pa ga tako i doveli u vezu sa aferama i pozvali na odgovornost.


“Konkretno i precizno sam im objasnio da to ne smiju da rade, jer se ista stvar može interpretirati na hiljadu načina. Zamislite kada bih ja sada interpretirao da ovdje pravda nije ista za sve, da tužioci selektivno primjenjuju zakone, da tužilaštvo sporo postupa kada je osumnjičeni dio vlasti, ali zato se odmah hapse pojedinci iz opozicije. Zamislite na šta bi to ličilo”, pojasnio je.
On je rekao da je odmah nakon emisije sjeo za računarom i počeo da korist najnoviji policijski server – “Google”, kako bi istražio Ćalović Marković. Tvrdi da ne možemo ni zamisliti njegov šok kada je vidio da se MANS nalazi u Podgorici, a da djeluje u Crnoj Gori.


“Sve ove godine sam bezbrižno živio u sređenoj državi, gdje je na cijeni vladavina prava, ne gazi se Ustav, tužioci uspješno gone kriminalce, a onda se sve srušilo, jer sam shvatio da ja i Vanja Ćalović Marković živimo u istoj državi. Šok! Šta je sljedeće? Da živim u istoj državi kao Vijesti i CGO? Da sam plagirao knjigu i doktorsku disertaciju? Ne želim ni da zamislim”, zaključio je Rakočević.

By Čađo

Continue Reading

Trending

Zbilja, satira... © 2020 / finomen.me

Važno je znati da je Finomen platforma satirično-humoristični portal. Vijesti koje su objavljene na portalu su izmišljene s ciljem stvaranja satiričko-humorističnog sadržaja te ih stoga ne treba shvatati ozbiljno. Svaka sličnost sa stvarnim osobama, pojavama ili institucijama je slučajna. Osobe iz javnog života, odnosno javne ličnosti se mogu pojavljivati u sadržaju objavljenom na portalu samo kao akteri izmišljenih događaja. Svi njihovi stavovi, radnje, događaji vezani uz njih kao njihove izjave koje se citiraju u tekstu su izmišljeni. >>> pročitajte cjelokupni tekst uslova korišćenja >>>