Connect with us

Društvo

Dobro poznata igra

Published

on

Prije 30-tak godina, jedan čovjek nije upravljao državom, on se samo igrao klikera i kobalice ispred zgrade. Malo se igrao i žmurke jer kao nije vidio što mu se dešava ispred nosa. Igrao se malkice kauboja i indijanaca, samo su tada pištolji pucali pravom municijom. Potpuno je zanemario igru školice, jer je tada nastupila tranzicija u kojoj se škola nije tražila.

Zato je red da se danas podsjetimo kako je nekad (tačnije devedesetih godina prošlog vijeka) govorio jedan čovjek.

“Naši napori da jugoslovensku krizu riješimo mirnim putem
nijesu urodili plodom zato što smo, kao sagovornika sa hrvatske strane, imali ustaše, licemjere, kriminalce, raspomamljene krvoloke, riječju, plaćenike, čiji je zadatak da razbiju jugoslovensku državu”.

“Oni u tom cilju ne biraju sredstva: vrše genocid nad srpskim narodom, iživljavaju se nad pripadnicima JNA, ucrtavaju nove granice, tzv. nezavisne i naravno, demokratske države Hrvatske. Od Crne Gore bi htjeli Bar, Boku, a našu republiku bi, iz jasnih taktičkih razloga pretvorili u ono ratište, kako bi dekoncentrisali i pažnju javnosti, ali i oružane snage sa svoje teritorije”.

“Hrvatska vlast je, po svaku cijenu htjela rat i – ima ga! Iako nam ratovanje, istorijski gledano, kud i kamo više priliči, izbjegavali smo ga sve dok je to bilo moguće, sve dotle dok ustaške formacije nijesu najdirektnije ugrozile Crnu Goru i živote njenih građana”.

“Kao i uvijek do sada naši neprijatelji obezbijedili su pomoć jednog broja naših dičnih sunarodnika –građana Crne Gore. Ni oni nas ne iznenađuju. Od njih smo sve to već doživjeli. Ne iznenađuje nas, ovoga puta, ni otvorena izdaja Crne Gore i crnogorskog naroda, jer oni odavno u tom narodu nemaju nikakav ugled. Zato će njihova galama, navodno mirotvorna, u suštini, podlo-politikanska i
izdajnička, biti još jedan pucanj u prazno”.

“Nametnuti rat ćemo dobiti, baš kao što smo takve protivnike kao što su oni pobjeđivali čitave naše istorije. Samo ovoga puta ćemo ih pobijediti i završiti zajednički život sa njima, nadam se – za sva vremena. Pri tome, Boka će ostati tamo gdje joj je mjesto , u sastavu Republike Crne Gore, a nadam se da će se u toj diobi i formiranju nove državne zajednice u kojoj ćemo živjeti i granice sa Hrvatskom
povući mnogo prirodnije i logičnije, nego što su to uradili priučeni boljševički kartografi, čiji je, izgleda, jedini cilj bio da nad Crnom Gorom, u dijelu Boke Kotorske, ostave hrvatsko starateljstvo”.

______

Ako vam sve ovo zvuči poznato, ne brinite; ovaj igrač se ponovo igra jedne te iste igre – Ćorave bake.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Društvo

Otvara se muzej PG, CG i MN tablica

Published

on

By

Kako naša redakcija nezvanično saznaje, Vlada je na poslednjoj sjednici donijela odluku o izgradnji muzeja PG, CG i MN tablica za koji će izdvojiti oko 10 miliona eura. Osnov za ovako veliko ulaganja u muzej je činjenica da ima toliko PG, CG i MN tablica da jednostavno ne postoji dovoljno velik prostor u koji se one mogu prikazati u najboljem svijetlu.

Posebnu pažnju o ovoj tački dnevnog reda izazvala je diskusija jednog od ministara (ostao anoniman) koji je nadahnuto govorio o ulozi PG, CG i MN tablica u jačanju izbornog povjerenja kao i kvalitetnog brojanja nepostojećih glasova.

Aklamacijom je izglasano da se PG, CG i MN tablice moraju čistiti svakog dana po 6 puta, kako bi se i na taj način odalo priznanje ovim čudnovatim i plemenitim objektima od aluminijuma.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je zaključena podsjećanjem na očuvanje reda i mira, jer od danas CG, PG i MN tablice neće biti dostupne, što je izazvalo prvi talas nezadovoljstva ljubavnica šofera, distributera kanistera ali i majstora za lijepljenje crnih folija.

Continue Reading

Društvo

Zaplakao lajfkouč

Published

on

By

Sertifikovani lajfkouč, A.A., nedavno je zaplakao na svojoj jubilarnoj drugoj radionici “Sreća se srećom vraća”. Naime, A.A. nije mogao da izdrži ponavljanje sentenci o sreći iz prve radionice, zbog čega mu je kafa zagorjela što je izazvalo histeriju kod polaznika koji nisu navikli na ovoliku količinu stresa.

Kako nam je saopšteno kroz zvaničnu izjavu, lajfkouč će vratiti pare svim polaznicima nakon što oni dostave potvrdu o konzumaciji antidepresiva 6 sati prije pohađanja radionice.

Continue Reading

(V)lažne vijesti

Veliki Štrumf:„Ludački pokret prijeti štrumfovskoj državnosti“

Published

on

By

Nakon skandala koji je izbio kada se u crnogorskoj javnosti pojavila fotografija iz jedne osnovne škole iz Bara, na kojoj učenici čitavog odjeljenja drže crteže Velikog Štrumfa uz pozadinske boje već ozloglašene trobojke, vijest je konačno stigla do šume i adrese jednog od nenadanih aktera, čija je tačna lokacija decenijama zvanično nepoznata, ali se smatra da se radi o autonomnoj oblasti zgusnutih pečurkastih građevina u podnožju brda Gorica, iza prednjeg točka desnog bagera.

Prema informacijama do kojih je Finomen došao putem privatnih neiskopanih kanala, Veliki Štrumf je naročito nezadovoljan tumačenjem njegovog izgleda i načina odjevanja na crtežima, koje je nazvao diskriminatornim, rasističkim i politički motivisanim.

„Najoštrije osuđujem zloupotrebu svog lika i ukupnog fizičkog izgleda od strane barskih učenika, očigledno uperenu protiv Štrumf sela. Jasno je da se radi o ludačkom pokretu koji ima namjeru da podijeli i destabilizuje štrumfove, a sa ciljem da poništi štrumfovsko istorijsko nasljeđe“ – objasnio je Veliki Štrumf, prvi štrumf Štrumf sela.

Višedecenijski vođa omalene selo-države, tvrdi da je o događaju saznao prije nekoliko dana kada je na internetu ugledao sopstvenu karikaturu, kako kaže, očigledno zloupotrijebljenu u političke svrhe. Na pitanje zašto se nije odmah oglasio, za našu redakciju je odgovorio:

“Za taj sramni događaj sam saznao tek kasnije. Vidite, Štrumf selo još uvijek nema stabilnu internet vezu sa ostatkom svijeta. U oktobru biće u novembru bi trebalo da bude završen projekat povjeren našem provajderu iz Kine, samo da prvo raspetljamo dio kabla na dionici gdje je bar-Boćare. Osim toga, do sela je stigla vijest o epidemiji koronavirusa, pa smo, po savjetu najstručnijeg tima naših saradnika iz Azije, upozorili štrumfove da ne koriste internet kako ne bi pokupili virus, ali i da stave masku na oči kako bi se dodatno zaštitili. Ja sam je tog dana samo skinuo da vidim vremensku prognozu, oće ovaj mali na skijanje da mi ide. Otvorih po navici Štrumfogram i imao sam šta da vidim.”

Štrumf je dodatno pojasnio da uskoro počinje retrogradni Merkur, a tim danima, kako kaže, ne valja davati izjave za sumnjive portale, izlivati olovo i kratiti nokte na malom i domalom prstu, prva tri su dozvoljena.

Lider minijaturne države odnedavno trpi pritiske u štrumfovskoj javnosti zbog izgradnje 759. privatne stambene zgrade na području brda Gorica, u blizini štrumf naselja Donji bubulj, koja bi po odobrenom planu trebalo da ivičnjakom od parkinga zauzme trećinu teritorije omalenog sela.

Naš sagovornik je demantovao da postoje pritisci i pozvao međuseosku zajednicu da reaguje, te upozorio štrumfove da ne vjeruju svemu što pročitaju na internetu, već da obrate pažnju na (v)lažne vijesti kao jedno od oružja u hibridnom ratu.

“Štrumf selu prijete spoljni uticaji. Napad dolazi sa druge strane bubulja. Bagerima prijete da ugroze korjene štrumfovske državnosti, da počupaju naše pečurkućice. Podrška ovom perfidnom planu je velika propagandna mašinerija na internetu. Zato poručujem svim štrumfovima da ne skidaju maske sa očiju još koji dan. Javiću kad.”

Na pitanje o svom crveno-plavo-bijelom porijeklu i izgledu, najstariji Štrumf (posle Bake i Deke Štrumf) se požalio na probleme koje mu je izazvao čitav događaj: „Insinuacije o mom izgledu i porijeklu su političko spočitavanje. Ja sam glasao za crnogorsku nezavisnost. Ne idem na litije. Najbliže što sam bio hramu je po bureke kod Vukčevića. Ali eno juče mi je osvanula trobojka na pečurci. Puštaju mi „Bože pravde“ pod prozor! Kad krećem na put trpaju mi paradajz u torbu!“

Kada smo zatražili pojašnjenje povodom poslednje izjave, odnosno kako je mogao da glasa na referendumu ako u to vrijeme, kao štrumf, nije imao pravo glasanja, prvi među štrumfovima nije imao komentar.

Nakon razgovora sa Velikim, redakcija Finomena je zatražila uvid u imovinski karton vođe Štrumfova, koji pokazuje nedavnu akviziciju stana, na parceli gdje se odvija izgradnja koja navodno prijeti opstanku Štrumf sela. Izvori bliski komšinici portira jedne podgoričke banke javljaju da je u istom obračunskom periodu na račun Velikog uplaćena značajna suma novca, i to sa kineskog računa.

Kada smo pokušali da dobijemo više informacija o novim saznanjima, Veliki Štrumf je odbio naše telefonske pozive, ali ga je naš fotograf zatekao u blizini gradilišta sa sjevero-zapadne strane brda Gorica.

Prije nego se ubrzano udaljio minijaturnim automobilom marke Opel Insignia, Veliki Štrumf je spustio prozor i viknuo: “Sad!”

Autor: Vladan Đurišić.

Continue Reading

Trending

Zbilja, satira... © 2020 / finomen.me

Važno je znati da je Finomen platforma satirično-humoristični portal. Vijesti koje su objavljene na portalu su izmišljene s ciljem stvaranja satiričko-humorističnog sadržaja te ih stoga ne treba shvatati ozbiljno. Svaka sličnost sa stvarnim osobama, pojavama ili institucijama je slučajna. Osobe iz javnog života, odnosno javne ličnosti se mogu pojavljivati u sadržaju objavljenom na portalu samo kao akteri izmišljenih događaja. Svi njihovi stavovi, radnje, događaji vezani uz njih kao njihove izjave koje se citiraju u tekstu su izmišljeni. >>> pročitajte cjelokupni tekst uslova korišćenja >>>