Platni minimalizam

Platni minimalizam

150 150 Milos2

Današnji tekst će biti kratak i jasan; jednom riječju – minimalistički.

Minimalizam je still koji koristi svedenost kao način izražavanja. Minimalna plata u Crnoj Gori je svedena na 193 eura dok penzioneri primaju prosječno 227 eura. Penzioneri i radnici, znate i sami kako se izražavate sa ovim minimalizmom svakog mjeseca. A što mi imamo da kažemo na to? Poslodavci, povećajte plate radnicima jer ćete time povećati profit svoje kompanije kao i razvoj ukupne ekonomije. Pokušajmo da objasnimo ovu blesavu tvrdnju.

Šačica zagovornika neoliberalne ekonomije papagajskim ponavljanjem plaše slabo informisane građane činjenicom da će povećanje plata dovesti do smanjenja zaposlenosti, jer će u tom slučaju poslodavci morati da otpuštaju ljude. Zanimljiva zamjena teza koju ćemo pokušati zamijeniti ekonomskom logikom i to sa dva nivoa – mikro i makro (nije ono što mislite, Oskar na Starom je daleko).

Mikro nivo – obični građani

Vlasnici privatnih kompanija naravno ne upravljaju socijalnim ustanovama i ne zapošljavaju više ljudi nego što im je potrebno, obzirom da je njihov cilj maksimizacija profita. Teže da zaposle kvalitetne ljude od kojih zavisi i njihov profit; ako nemaju dobre i sposobne ljude na svim pozicijama u kompaniji, njihov profit će biti manji. Primjer: Ako je prodavac ljubazan i raspoložen za svakog klijenta, veća je vjerovatnoća da će isti taj klijent potrošiti više zbog samog prodavca. Naravno, klijent će podijeliti svoje iskustvo sa porodicom, prijateljima i kolegama koji će potrošiti dio svog dohotka u prodavnici. Na kraju,  to će doprinijeti povećanju prodaje u prodavnici što sa sobom donosi i veći profit za vlasnika prodavnice. Prosto kao pasulj (iako ne znamo zašto je pasulj prost; ako neko ima objašnjenje zbog čega je pasulj prost, neka ga slobodno napiše).

Makro nivo – ukupna ekonomija

Ako bi poslodavci povećali plate zapolesnima, ukupan uticaj na ekonomiju u dužem roku bi doveo do povećanja zaposlenosti zbog sljedećeg: ako imate veću platu, više ćete trošiti; ako trošite više, biće veća potreba za zapošljavanjem novih ljudi. Na kraju, to će dovesti do povećanja (čik pogodite, lako je) – zaposlenosti.

Minimalizam.

1 comment
  • 🙂 sve je tako, osim jedne “sitnice”: s obzirom da domaće proizvodnje skoro da i nema, cak ni u segmentu prehrambene industrije, a kamoli tehnike, automobilske industrije, … gradjanima sbi sa vecim platama, “podigli” privrednu aktivnost u zemljama gdje se ta dobra proizvode, ali ne i u Crnoj Gori.

Leave a Reply