Nonsensne korelacije džidipija i plata

Nonsensne korelacije džidipija i plata

Milos2

Uuuu, kako volimo da koristimo moćne riječi stranog porijekla, jer smo dakako, strani plaćenici. Ovaj naslov bi izazvao pomalo romantičnu ali ipak snažnu mučninu kada bi glasio “Glupkasti odnosi bruto društvenog proizvoda i plata”.

Mediji su konačno smogli snage da objave da su plate državne administracije ispod afričkog nivoa i da će tako i da ostane makar u naredne tri godine. I naravno, sve zavisi od svemoćnog džidipija ili, tepajući mu na yu esperandu, bruto društvenog proizvoda. I njegovog rasta. Jer kada raste džidipi, sve cvjeta, zar ne?

.

.

Malo morgen, rekao bi naivno-nebeski čika-Sloba, omiljeo strašilo prošlih vremena i vlasti i opozicije u svim država ex yu regiona kada treba da se skrene pažnja sa ekonomije i realnih problema. Elem, SAD imaju izuzetno snažan rast džidipija, pa je nejednakost najveća od kada SAD postoje! O uticaju džidipija na nejednakost smo pisali u tekstu “U rastu su kratke noge” – pročitajte, valjaće vam.

Zato bi ovi naši donosioci odluka trebali da vežu rast plata i penzija isključivo u slučaju rasta izvoza (koji iznosi 15-tak posto uvoza) i smanjenja deficita platnog bilansa (koji iznosi oko 1,7 milijardi eurića). Tek kada ove dvije kategorije istovremeno budu rasle (izvoz) i padale (deficit), treba razmišljati o povećanju plata.

.

.

Ako bacite pogled na činjenicu da nam sa svih ekrana (uključujući pametne frižidere i lavaboe) govore da nam je prihod od turizma 1.000.000.000 eura, zar nije logično da najveći broj Crnogoraca živi kao bubreg u loju? Naravno, preduslov za bubreg-u-loju status je domaća proizvodnja roba i usluga za potrebe turističke privrede. Do tada, od ove milijarde domaćinima ostade svega nekoliko miliona eura čiste zarade, jer sve pare odoše inostranim proizvođačima i pružaocima usluga.

Jer džidipi ne interesuje da li se proizvodi ili uvozi, već samo potrošnja.  Zato ga ne treba stavljati u korelaciju sa rastom plata. Prosto kao suljPa 🙂

Leave a Reply