Gumeni apsurd Montenegra

Gumeni apsurd Montenegra

150 150 Milos2

Danas je tridesetprvi mart; kraj prvog kvartala u godini, krajnji datum kada preduzeća predaju finansijske izvještaje Poreskoj Upravi. Na ovaj dan, prije tačno 10 godina Google je lansirao popularni Gmail servis, prvi web mail servis koji je nudio bespatni gigabajt skladištenja podataka. Za crnogorske prilike, ovo je datum od kojeg možete da vozite automobil sa ljetnjim gumama. Znate, to je regulisao onaj Zakon o bezbijednosti saobraćaja na putevima koji predviđa korišćenje zimskih guma u periodu od 15.11.2013 do 30.03.2014 godine.

Eto teme za podgrijana matematička kolebanja na temu biznisa ljetnjih i zimskih guma.

Prema poslednjim podacima, u Crnoj Gori je registrovano 197.826 vozila, što znači da svaki treći stanovnik Crne Gore posjeduje prevozno sredstvo. Kako su prema pomenutom Zakonu svi obavezni da imaju zimske gume, pitali smo se koliko novca ode iz naših džepova na poštovanje navedenog  Zakona i to samo u  segmentu guma.

Shodno Zakonu, dovoljno je da imate dvije zimske gume na pogonskim točkovima. Prosječna cijena dvije zimske gume u Crnoj Gori iznosi 100 eura. Množenjem 100 eura, koliko koštaju dvije zimske gume, i 200.000 vozila (zaokružili broj regustrovanih vozila radi lakše kalkulacije), ispada da su Crnogorci samo za usklađivanje sa Zakonom o bezbijednosti saobraćaja na putevima u segmenetu guma na pogonskim točkovima potrošili ravno 20.000.000 eura. Ništa sporno, treba da se poštuje Zakon, koliko god da košta usklađivanje.

U čemu je onda problem? Zašto smo nazvali ovaj tekst “Gumeni apsurd”? Možda zbog toga što se zimske gume koriste isključivo za područja na kojima je temperatura konstanto ispod ispod 7 stepeni Celzijusovih. Ako temperatura prelazi 7 stepeni, zimske gume se moraju zamijeniti, inače može doći do njihovog oštećenja; samim time, može doći do ozbiljnih posljedica po putnike.

Prema sajtu wunderground.com prosjecne temperature u Podgorici za period Novembar 2013. – Mart 2014. godine,  su bile sljedeće:

1. Novembar 13 stepeni;

2. Decembar 6 stepeni;

3. Januar 8 stepeni;

4. Februar 10 stepeni;

5. Mart 12 stepeni;

Izgorješe 20 miliona eura u plamen prosječno visokih temperatura. Čudno ovo vrijeme, zar ne?

Leave a Reply