Da je vječna!

Da je vječna!

Milos2

.

Vrijeme je velikih odluka, ozbiljnih ljudi i ambicioznih djela. Zahtijevaju se prevelike žrtve, nadahnuti govori i – masno jagnjeće pečenje. Zbog toga smo se nehajno i sasvim očekivano upustili u borbu sa analitičkim pregledom K2 toponima: crnogorskim kalorijama i kilogramima. Navedeno implicira da je našem društvu nedostaje ključni sastojak za napredak u bolje sjutra: analiza Njene Visosti – Minimalne Potrošačke Korpe (MPK).

.

.

Gramaža-blamaža

Pripremite ultra tanke noževe, epruvete, kapaljke, male mašine za rendanje jer se, sudeći prema MPK, njome predviđa dnevna ishrana – na grame.

Tako recimo, MPK predviđa da  dnevno možete nekako naivno gricnuti cijeli jedan (i brojem: 1) gram bureka, kao i jedan jedini gram telećeg mesa bez kostiju, paštete ali i pravog delikatesa – gram suvog svinjskog vrata. Varenje možete pospješiti  jednim gramom supe iz kesice, koji garantuje potpuni užitak konzumacije ukupnog doživljaja ručka.

Ako poželite da se počastite nečim slatkim nakon jednogramskog ručka, dnevno komotno možete macnuti jedan gram kolača, torte, sladoleda ili pak bombona. Romantičarski pompezno, pokušavamo da zamislimo kako izgleda lizanje kugle sladoleda koja ima smo jedan gram, ali nekako ne ide, jer je jezik kao organ zadužen za ovu slatku mehaniku – predebeo. Aha, eto ideje za novi biznis – dijeta za jezik i pratećih pljuvačnih žlijezda.

A ako smatrate da vam čak jedan gram nije dovoljan da napunite te vaše prokleto-nezasite stomake, imate priliku da se gostite sa čak 100% više grama dnevno, sudeći po MPK. Naime, u kategoriji dva grama dnevno spadaju: kobasice, jagnjeće i ovčije meso, morska riba (opaaaa, ima seeeee), svježa pastrmka, konzervirani krasatvac, bijeli luk, čokolada (opaaaaa, sve se nemaaaaa), med i džem. How about that!!!

Tri grama čajne, suve svinjske slanine i svinjskog mesa sa kostima su dovoljno da pregurate dan ako se, baš ono baš, umorite kopanjem kanala i zalivanjem betona. Zasladite se malkice sa tri grama kruške, breskve i graška, i eto najfinijeg francuskog ručka uz tipičan bretanjski dezert.

Ako pak zaželite viršlu, kajmak, jagode i zelenu salatu, sasvim smo sigurno biće vam dovoljna 4 grama ovih monstruoznih delicija dnevno.

Boranija, kako to gordo zvuči, nosi enormnih 5 grama dnevno, dok je pririnča čak 20% više – 6 grama.Vrlo vjerovatno smo lideri u regionu jer ovakav rast pirična u odnosu na boranijiu nema ni jedna zemlja u okruženju, ali ni u svijetu. (ovo je ipak neprovjerena informacija, pa se ograđujemo od iste).

Junetine možete stavit na kanape koji je težak čak 7 grama dnevno, dok sa spanaćem, blitvom i zeljem skačete na nestvarnih 9 grama konzumacije povrća na dan.

Sad ulazimo na teren dvocifrene gramaže, što je zaista istorijski uspjeh MPK. Šargarepa, krastavci, so, pasulj, mandarine, jaja, pomorandže, luk, paradajz, paprike, kupus, banane, sir– sve su to namirnice koje možete jeste u količini od 10 do 99 grama dnevno.

Ipak, najbolje ostavljamo za kraj. Naime, svega 6 od ukupno 92 proizvoda (ili statistički precizno 6,5% ukupnog broja namirnica), zaslužno je za čak 50% gramaže potrošačke korpe. Nazivi ovih veličanstvenih namirnica su: Mlijeko u tetrapaku, Jogurt, Bijeli hljeb, Pšenično bračno, Kravlje mlijeko i naravno, ko bi drugi do – Krompir. Vrijedno je napomenuti da su ovih šest proizvoda, koji čine svega 6,5% ukupnog broja namirnica,  zaslužni za čak 42% ukupnih kalorija koji se nalaze u potrošačkoj korpi. O kvalitetu energije koju tijelu daju krtola, hljeb i mlijeko, koja čini 42% potrebnih kalorija, ne treba posebno trošiti riječi – bili bi previše surovi na ove blage dane.

.

.

Dakle, ako masu mlijeka pijete i proždirete hleb i krtolu, dodajte tome prstohvat mesa, voća,povrća i koji gramić sladoleda i kolača, na elegantan način dobijate potrošačku korpu koja je puna grama i kalorija, sve u skladu sa najboljom statističkom praksom.

Eto dame i gospodo kako izgleda minimalna prehrambena potrošačka korpa. Ako je to život, onda Crna Gora ima grdni problem sama sa sobom.

Da je vječna MPK!